Arvonosturi

Koti on monen suomalaisen suurin sijoitus. Tämä sijoitus rahoitetaan usein laina-rahalla. Yli kolmasosalla suomalaisista on asuntolainaa. Tästä huolimatta moni ei miellä kotiaan sijoituskohteeksi, vaikka ehkä pitäisi.

Yli puolet suomalaisista asuntokunnista asuu kerrostaloissa eli taloyhtiöissä. Ostaessaan asunnon taloyhtiöstä, moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että ostaa itseasiassa osakkeita, jotka oikeuttavat huoneiston käyttöön. Ollaan siis “asuntosijoittajia”. Näillä osakkeilla on arvo, joka yleensä realisoituu, kun osakkeet vaihtavat omistajaa.

Kun kiinteistöstä pidetään huolta, kiinteistön arvo säilyy. Vastaavasti huonosti hoidetussa kiinteistössä siirretään remontteja ja annetaan korjausvelan kasvaa. Korjausvelkaa syntyy, kun ennakoivasta kunnossapidosta tingitään ja tehdään vain välttämättömiä, kiireellisiä korjauksia. Kun remontit sitten aikanaan pitäisi tehdä, on rakennuksen vakuusarvo on niin alhaalla, että lainan saanti on hankalaa.

Toki kiinteistön arvoon vaikuttavat muutkin tekijät, kuten vaikkapa sijainti ja kiinteistön omaisuus. Korjausvelan määrä sekä kiinteistön tekninen ikä ovat kuitenkin asioita, joihin jokainen asuntosijoittaja eli osakas tai kiinteistön omistaja voi itse vaikuttaa. Kiinteistö säilyttää arvonsa, kun korjauksia ei siirretä, vaan saneeraukset hoidetaan silloin, kun rakenteiden, rakennusosien ja laitteiden tekninen käyttöikä on tiensä päässä, tai mielellään vähän ennen.

Arvonosturi syntyi, kun korjausrakentamisen ammattilaiset huomasivat, että suomalaisilla ei ole riittävästi työkaluja omaisuutensa hallintaan. Moni kallis remontti olisi voitu välttää ennakoinnilla.

Arvonosturin missio on auttaa suomalaisia pitämään parempaa huolta kiinteistövarallisuudestaan.

Helsingissä 1.4.2020