Mikä on digitaalinen PTS? Aloitetaan ihan ensin PTS:stä eli pitkän tähtäimen suunnitelmasta. Pitkän aikavälin kunnossapitosuunnitelma eli PTS sisältää yleensä karkean arvion kiinteistön tulevista korjauksista, aikatauluista ja kustannuksista. Tarkasteluväli on tyypillisesti 5-10 vuotta, mutta se voi olla pidempikin.

Osakkeenomistajat pyrkivät saamaan rahoilleen pitkäaikaista vastinetta pitämällä huolta kiinteistöstä. Kiinteistön kunnossapito toteutuu parhaiten huoltokirjan ja PTS:n avulla. Mikäli korjaustarpeet eivät ole tiedossa, ei niihin pystytä varautumaan. Tällöin voidaan joutua tekemään kalliita ja kiireellisiä toimenpiteitä.

Digitaalinen PTS on reaaliaikainen näkemys kiinteistön kunnossapitosuunnitelmasta. Kiinteistön tulevat remontit listataan sähköiseen järjestelmään, jossa niihin liittyviä toteutusajankohtia ja kustannuksia voidaan suunnitella ja ylläpitää. Kiinteistön, usein taloyhtiön, yleisimmät remontit ovat putkiremontti, julkisivuremontti, kattoremontti, ikkunaremontti, parvekeremontti ja hissiremontti. Remonttien kustannukset vaihtelevat, mutta usein asettuvat tiettyihin raameihin. Näin remonttien kustannukset ovat ennustettavissa riittävällä tarkkuudella etukäteen.

Ennustaminen ja suunnittelu mahdollistavat sen, että taloyhtiön osakkailla on reaaliaikainen käsitys yhtiövastikkeeseen vaikuttavista tekijöistä ja näin taloyhtiön ja sen osakkaiden talous on varmalla pohjalla. Järjestelmästä saa milloin vain ajanmukaisen näkymän kiinteistön tulevista korjaushankkeista. Näin jokainen osakas voi varautua remonteista johtuviin kustannuksiin ja laskea asumiskustannuksia pitkälle aikavälille. Putkiremontti ei saa tulla yllätyksenä ja tuplata olemassa olevaa vastiketta. Jos näin käy, taloyhtiö ei ole huolehtinut omaisuudestaan ja taloudestaan asianmukaisesti.

Hyvin hoidetussa taloyhtiössä on kiinteistön kunnossapidosta huolehdittu pitkälle tulevaisuuteen. Kunnossapitotarveselvitys on asianmukaisesti laadittu ja ennen kaikkea ajan tasalla. Näin vastike ei pääse nousemaan odottamattomasti, korjausvelka ei yllätä ja kiinteistö säilyttää arvonsa. Digitaalinen PTS on työkalu, jonka avulla yhtiövastike käytetään järkevästi kiinteistön arvon kannalta.

Pankit myöntävät myös lainaa korjausten toteuttamiseen hyvin hoidetuille taloyhtiölle. Korjausvelkaa ei pääse syntymään, kun kiinteistöstä pidetään huolta.

Mitä digitaalinen PTS on tulevaisuudessa?

Rakennusala kehittyy ja digitalisoituu. Erilaiset talotekniset järjestelmät ja laitteet kytkeytyvät jo Internettiin. Tulevaisuudessa laitteet osaavat jopa tilata huollon itselleen tai varoitella hyvissä ajoin ongelmatilanteista tai käyttöiän päättymisestä. Näin kiinteistön huoltokirja ja PTS päivittyvät reaaliaikaisesti ja automaattisesti.

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi, ja saat ensimmäisten joukossa käyttöösi Arvonosturin, työkalun, jonka avulla nostat kiinteistösi arvoa.

Leave a Reply